MÜLTECİ DESTEK

2023’de, savaşlar, çatışmalar, iklim değişikliği temelli afetler gibi krizler nedeniyle 110 milyondan fazla insan zorla yerinden edildi. Resmi verilere göre 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de afetler ve derinleşen yoksulluk nedeniyle daha da kırılgan hale gelen mültecilerin temel hak ve hizmetlere erişimi için hayata destek olduk.

Deprem bölgesi dahil çalışma sahalarımızda, mültecilere yönelik destek programlarımızda koruma ve geçim kaynağını desteklemeye odaklandık.

 KORUMA

Bireyselleştirilmiş koruma müdahaleleri: Sosyal çalışmacılarımız mültecileri sağlık, eğitim, kayıt, yasal destek gibi konularda birebir görüşmelerle bilgilendirdi, gerektiğinde ilgili kurumlara yönlendirdi. Hak kayıplarını önlemek için hukuki destek verdik.

Ruh sağlığı ve psikososyal destek: Yetişkinlerin ve çocukların olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan zorlukları çözmelerine destek olduk; iyilik hallerini geliştirmeyi hedefledik. Danışanların rol aldığı Destek Grupları Programı’nda topluluk temelli psikososyal destek çalışmaları yürüttük.

Bilgilendirme oturumları: Eğitim, sağlık, barınma, koruma, kayıt, sosyal yardımlar, e-Devlet kullanımı gibi temel hizmetlere erişim; çocuk hakları, çocuk işçiliğinin olumsuz etkileri, çocuk yaşta erken/zorla evlendirmelerin önlenmesi, kadın

Bilgi ve Destek Hattı: Özellikle deprem sonrasında, sadece mültecilere değil afetten etkilenen herkese destek sunabilmek için Bilgi ve Destek Hattı yoğun bir şekilde çalıştı.

Sosyal uyum ve sosyal içerme: Tekstil atölyelerinde birlikte çalışan mültecilerin ve yerel topluluk üyelerinin işyerindeki sosyal uyumunu geliştirmek için bir proje yürüttük. Farkındalık ve psikoeğitim oturumlarımıza bir arada yaşamı kapsayan, engeli olan bireylerin hak ve hizmetlere erişimlerine, ebeveyn/bakım verenleri güçlendirmeye yönelik oturum başlıkları ekledik.

Bireyselleştirilmiş Koruma Müdahaleleri

2.001
yetişkin

Hukuki Destek

505
yetişkin

Psikolojik Destek

645
yetişkin

Psiko Eğitim

1.006
yetişkin

Okul Derslerine Destek

1.079
çocuk

Okul Kaydı Desteği

1.408
çocuk

Bilgilendirme Oturumları

15.144
yetişkin

Bilgi ve Destek Hattı

5.709
yetişkin

Sosyal Uyum Çalışmaları

89
yetişkin

iea

"Benim yetiştiğim coğrafyada konuşkan kadından korkulur. Ben de aynı düşüncedeydim. Destek grubu oturumlarında eşitlik konusunu tartıştıktan sonra farklı bir açıdan bakabilmeyi öğrendim. Ve eşitliğin her iki cinsiyet için de daha konforlu olduğunu anladım.”

Hayriye, İstanbul Sulukule Mahalle Evi

"Herkes bantta sürekli çalışıyor. Yemekte veya molalarda çok iletişim kuramıyor insanlar. Bu atölyelerde muhabbet edebilmek bana keyif verdi. Yani iletişim kurulmuş oldu. Mesela ben orda küçük bir hayalimden bahsettim. Bunu patronum öğrenmiş oldu.”

Kübra, İstanbul

 GEÇİM KAYNAĞINI DESTEKLEME

Kooperatif ve Sosyal Girişimler: 6 kooperatif ve sosyal girişime kurumsal sürdürülebilirlik için danışmanlık, ayni ve nakdi destekler, kapasite geliştirme çalışmaları gibi 40 özelleştirilmiş destek sunduk.

Teknik ve İşbaşı Mesleki Eğitim: Türkiye’nin farklı şehirlerinden 18-35 yaş arası 1.467 genç dijital pazarlama, grafik tasarım, ön muhasebe alanlarında mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarından yararlandı; 3 aylık işbaşı eğitim programına katılarak istihdama erişme imkânı buldu.